Azorky Vepřové

Vepřové maso je mnohdy docela podceňované ve výživě psů. Obecně se traduje, že je jen obyčejné a nezdravé protože je tučné, plné cholesterolu, odpadních látek a podobně. No, není to tak úplně pravda. Vepřové maso se výživově řadí na přední příčky mezi masy pro psy. A zcela právem, protože obsahuje opravdu velmi mnoho pro psí tělo prospěšných látek. Na vepřové pamlsky Azorky pro vašeho psa je potřeba téměř 500g masa.

Vepřové maso je plné pro vašeho psa nezbytných a prospěšných látek jako je například Selen, který je velmi prospěšný pro náš imunitní systém a zrovna vepřové je jedním z jeho nejlepších zdrojů. Pak je tu Zinek, ten je důležitý pro správní fungování mozku, stavbu kostí a svalů psů a opět posiluje jejich imunitní systém. Mimo to napomáhá správné funkci reprodukčního systému u psů a je velmi potřebný pro syntézu DNA. Fosfor, ten je zase fajn pro kosti, zuby, drápy a srst, a také dodává tělu energii a pomáhá při regeneraci tkání. Železo, to je přímo odpovědné za krevní oběh, krvetvorbu a vaskulární systém a zamezuje vzniku anemie u psů. Hořčík, potřebuje váš pes k udržení práce srdečního svalu, nasycení tkání kyslíkem a měkké rozšíření krevních cév. Hořčík podporuje psí mozek a stimuluje neurony. Draslík, je velmi důležitý pro stabilizaci a kontrolu krevního tlaku. V kombinaci s Hořčíkem eliminuje vznik srdečních patologií  u psů a zmírňuje otoky končetin a vnitřních orgánů. Pak je tu celá řada vitamínů B (B1, B2, B3, B6, B12). Ty jsou zodpovědné za správnou funkci nervového systému, jsou skvělé pro srst, kůži, drápky, správné trávení, snižují náchylnost k cizím dráždivým látkám,  pomáhají produkci červených krvinek, pomáhají ke zlepšení vidění a jsou potřebné ke správnímu růstu buněk a posilují buněčnou membránu.  Například nedostatek vitamínu B12 může vést k anemii vašeho psa. Nebo třeba Kreatin, ten je přímo zodpovědný za růst svalů a nedovoluje rozpad svalových vláken při spánku a díky tomu zachovává strukturu svalů. Současně také dodává tělu energii. Glutathion, významný přírodní antioxidant, čistí psům játra a vyplňuje otvory v orgánové dutině. Glutathion také odstraňuje toxické sloučeniny a jedy ale navíc čistí střevní trakt psů od zastaralého odpadu.

Vepřová játra
Játra obecně nejsou uložištěm toxinů, ale mají za úkol tělo od toxinů čistit, což znamená vylučovat. Navíc hospodářská zvířata určená k porážce nežijí tak dlouho, aby se jejich játra stačila nějak významně zanést nečistotami. Doba pokročila, a dnes je kladen důraz na snížení zatížení jater chovné zvěře nežádoucími látkami obsaženými v potravě.

Játra ve stravě psů dodávají jejich tělu velmi prospěšné vitamíny B12, B2 které nelze získat jinak než konzumací masa a živočišných produktů (např. vajec). Játra obsahují také Železo, a zrovna toho je nejvíc právě ve vepřových játrech. Pak je tu Zinek a vitamín A, který je silný antioxidant a je nutný při tvorbě Rodopsinu což je zrakový pigment a jeho nedostatek může vést k šerosleposti u psů. Výhody těchto látek jsou popsané výše v článku.

Vepřové maso obsahuje i cholesterol, nicméně moderní vědecké studie prokázaly, že obsah těchto látek v potravině nijak neovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi a tudíž je vepřové maso řazeno mezi nízkokalorické potraviny a je vhodné na diety pro psy s nadváhou, nebo psy obézní. V Azorkách je použita z 65% vepřová kýta, což je jedna z nejkvalitnějších částí prasete a zároveň jedna z nejméně tučných částí.

Ve zkratce je vepřové maso významným zdrojem bílkovin, napomáhá při regeneraci po operacích, či nemocech psů, dodává jejich tělu energii, posiluje kosti a imunitu, příznivě ovlivňuje nervový systém a eliminuje chronickou únavu u psů.