Vepřové maso je často docela podceňované. Obecně se traduje, že je jen obyčejné a nezdravé protože je tučné, plné cholesterolu, odpadních látek a podobně. Ne, není to tak úplně pravda. Vepřové maso se výživově řadí na přední příčky mezi masy. A zcela právem, protože obsahuje opravdu velmi mnoho prospěšných látek.
Vepřové maso je plné pro tělo nezbytných a prospěšných látek jako je například Selen, která je velmi prospěšná pro náš imunitní systém a zrovna vepřové je jedním z jeho nejlepších zdrojů. Zinek, ten je důležitý pro správné fungování, stavbu kostí a opět posiluje náš imunitní systém. Mimo to napomáhá správné funkci reprodukčního systému a je velmi potřebný pro syntézu DNA. Fosfor, ten je zase fajn pro kosti, zuby, drápy a srst. Fosfor také dodává tělu energii a pomáhá při regeneraci tkání. Železo, to je přímo odpovědné za krevní oběh, krvetvorbu a vaskulární systém. Železo navíc velmi úspěšně zamezuje vzniku anémie. Hořčík, ten tělo potřebuje k udržení práce srdečního svalu, nasycení tkání kyslíkem a měkkého rozšíření krevních cév. Hořčík zajistí, že mozek pracuje na plné síle a stimuluje neurony. Draslík, mimo jiné velmi důležité pro stabilizaci a kontrolu krevního tlaku. V kombinaci s Hořčíkem zamezuje vzniku srdečních patologií a zmírňuje otoky končetin a vnitřních orgánů. Pak je tu celá řada vitamínů B (B1, B2, B3, B6, B12). Ty jsou zodpovědné za správnou funkci nervového systému, jsou pro srst, kůži, drápky, správné trávení, snížené sklony k cizím dráždivým látkám, patří k podpoře produkce červených krvinek, ke zlepšení vidění a jsou potřebné ke správnímu růstu buněk a posilují buněčnou membránu. Například nedostatek vitamínu B12 může vést k anémii. Nebo třeba Kreatin, ten je přímo zaměřen na svaly a nedovoluje rozpadání vláken při spánku. Glutathion, významný přírodní antioxidant, čistí játra a vyplňuje otvory v orgánové dutině.
Vepřová játra, už dříve jsme psali, že játra mají za úkol tělo od toxinů čistit, což znamená vylučovat je a ne ukládat. Navíc hospodářská zvířata určená k porážce nežijí tak dlouho, aby se jejich játra stačila nějak výrazně zanést nečistotami. Doba pokročila a dnes je kladen důraz na snížení zatížení jater nežádoucími látkami obsaženými v potravě. Játra obsahují tělo velmi prospěšné vitamíny B12, B2, které nelze získat jinak než konzumací masa a živočišných produktů (např. vajec) a především jater. Játra obsahují také Železo a zrovna toho je nejvíc právě vepřových játrech. Pak je tu Zinek a vitamín A, který je silný antioxidant a je nutný při tvorbě Rodopsinu, což je zrakový pigment a jeho nedostatek může vést k šerosleposti.
Kokos, lipidy v něm obsažené jsou jednodušeji metabolizovány a automaticky využívány jako zdroj energie, aniž by se ukládaly v tukové tkáni. Tento tuk má pozitivní vliv na srdce. Také obsahuje kyselinu Laurovou, která při trávení vytváří látku zvanou monolaurin, která má antivirový a antibakteriální účinek. Velkým přínosem jsou také antioxidační látky (polyfenoly), které posilují imunitní systém a bojují proti zánětu.
Naše pamlsky jsou vyráběny z čerstvého masa, které je ihned po dovezení zpracováno a připraveno na sušení.
Pamlsky jsou konzervované pouze pomalým sušením při nízkých teplotách, bez použití konzervantů a chemických přísad.
- Vláknina: 73 g/kg
- Tuk: 197 g/kg
- Bílkovina: 434 g/kg
- Popel: 46 g/kg
- Vlhkost: 41 g/kg
- Energie: 1643 kj/kg